The title of your home page
är du introvert? fem kännetecken

är du introvert? fem kännetecken

”Jag tycker om att vara ensam och det känns inte riktigt okej att tycka det. Det känns som om det är något fel på mig.” Året är 1995 och jag befinner mig på vidareutbildning på behandlingshemmet Hazelden i Minnesota. Familjeterapeuten lyssnar intresserat och när jag har pratat klart om mina motstridiga känslor till min ensamhet berättar hon om skillnaden mellan att vara introvert och extrovert. Sakta börjar det gå upp för mig att det inte är något fel på mig. Jag är varken konstig eller asocial. Nej, min ”egenhet” har till och med ett namn – introvert personlighet. Och tänk, det är en tredjedel av befolkningen som är som jag. Jag känner försoningens värme sprida sig i kroppen varefter jag resolut tar upp min ensamvarg i famnen, knycker på nacken och tänker stolt: ”Jag är inte annorlunda. Jag är normal. Och mycket speciell.”

Många år senare, ser jag på Susan Cains TEDtalk Styrkan hos det introverta och ler igenkännande. Jag läser också Linus Jonkmans bok Introvert: den tysta revolutionen och blir inspirerad att formulera dessa fem kännetecken för den introverta personligheten:

du får din energi av att vara i ensamhet

Du laddar dina batterier genom att vara ensam eller bara med dina allra närmaste. Förvisso kan du tycka det är roligt att umgås med dina vänner men inte för länge och inte för ofta. Du kan känna dig dränerad efter en fest eller en nätverksaktivitet. Även om du tyckte det var kul och givande längtar du hem till tystnaden och ditt eget sällskap. En helg utan något socialt umgänge inplanerat är en himmelsk helg. Nej, det är inget fel på dig. Du bara trivs i ditt eget sällskap.

du föredrar få men djupa vänskaper

När du tittar tillbaka på ditt liv kan du se att du alltid har haft några få vänner som du har anförtrott dig till. Du tycker om de djupare och förtroligare samtalen som kan ske på tu man hand eller i ett mindre sällskap. Kallprat och småprat är inget för dig. Att mingla och nätverka framkallar obehag och nervositet. Du blir stel, reserverad och med en arrogant fnysning dömer du ut detta ytliga pladder som ointressant och föga stimulerande.

du känner dig obekväm när du är i centrum av uppmärksamheten

Du befinner oftast i utkanten i en grupp. Du betraktar, funderar och när du blir tillfrågad presenterar du din synpunkt. Det hela går utmärkt ända tills du upptäcker att alla lyssnar uppmärksamt på vad du har att säga. Eller gör de det? Din självcentrering får dig nu att bli osäker på om du verkligen har något vettigt att säga. Du stakar dig, rösten svajar och du ser snabbt till att någon annan tar över staffettpinnen. Du vill gärna bidra med dina synpunkter men att få allas blickar på sig blir allt för plågsamt. Speciellt när du inte är klädd i din yrkesroll.

du tycker om att arbeta oavbrutet och koncentrerat

Du sitter ofta djupt försjunken i något. Tankar, funderingar, problemformuleringar, idéer, drömmar och visioner. Ditt inre liv är rikt och ger möjlighet till otaliga utflykter på egen hand. Du tycker om enskildheten och ostördheten när du jobbar. Att bli avbruten när du är mitt uppe i något är besvärande och kan framkalla din irritation. Av den anledningen avbryter du sällan andra. Att tränga sig på är inte din kopp te.

du tänker innan du talar

Du tillhör inte den spontana eller impulsiva sorten. Nej, du vill tänka efter innan du svarar. Du vill att ditt svar ska vara till nytta, föra resonemanget framåt eller ge ett annat perspektiv. Att prata för pratandets skull känns meningslöst. Spontanitet och impulsivitet stör dina tankebanor och din egen lunk. Du vill vara genomtänkt och förberedd. Spontanbesök från vänner är lika ovälkommet som plötsliga schemaändringar på jobbet.

känner du igen dig?

Opt In Image
Gillar du det jag skriver?
Då kommer du att älska min nya blogg!

Från och med november 2015 bloggar jag på Bli mera du - en sajt för dig med mycket driv och gott hjärta.

Läs mina senaste bloggartiklar genom att klicka på knappen.

 

2 Responses to är du introvert? fem kännetecken

  1. Marie Bengtsson skriver:

    Tack Sari. Vad intressant med att kombinationen extrovert och HSP skulle kunna förklara introverta drag. Jag kan för lite om HSP men har hört att boken ”Drunkna inte i dina känslor” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin ska vara en bra bok om ämnet.

  2. Sari skriver:

    Hej,

    tack för en bra och intressant artikel. Har tänkt en del på detta med introvert/extrovert. När jag gjort tester så får jag resultatet extrovert. Pratade med en väninna som nämnde HSP – HögSensitiva Personer – och att ca 30% av HPS är extroverta. Det skulle förklara mina ”introverta” beteenden trots att jag är extrovert….
    /S

Klarblå Coaching, Storvägen 24, 236 42 Höllviken

mobil 0708 428498, e-post marie(at)klarblacoaching.se

© Copyright Klarblå Coaching 2016