The title of your home page
bokrekommendation: självmedkänsla av agneta lagercrantz

bokrekommendation: självmedkänsla av agneta lagercrantz

Agneta Lagercrantz har skrivit en, av mig efterlängtad, bok om självmedkänsla. Författaren, som har en bakgrund som journalist, har gjort en fantastiskt arbete med att både göra en begriplig sammanfattning av den pågående forskningen på området och en djuplodande analys av begreppen självkritik, självkänsla och självmedkänsla. Både boken och självmedkänslan som sådan är en gåva till oss som har en vass självkritiker som ständig följeslagare.

Boken börjar starkt med författarens självkritiska reaktion på ett tal som vännerna håller på hennes femtioårsdag. Tyvärr tonar författaren sedan ner det personliga anslaget och återgår till ett journalistiskt beskrivande av ämnet. För min del hade denna utmärkta bok blivit strået vassare med ännu mer Agneta Lagercrantz i boken.

de tre rummen

Författaren tar med oss på en resa där vi får tillbringa tid i de tre rummen: självkritik, självkänsla och självmedkänsla. En struktur som känns både naturlig och stödjande när vi lär oss mer om vikten av att stötta oss själva i motgångar istället för att hänge oss åt hård och skoningslös självkritik.

Vistelsen i det första rummet där självkritiken bor är tuff. Vi får höra hur den självkritiska rösten låter och vilka negativa konsekvenser den har för vårt inre välbefinnande. Tacksamt tar vi emot budskapet att det inte är vårt fel att vi är självkritiska utan att det finns såväl en biologisk som psykologisk förklaring. Vi får ta del av forskningen på området där de främsta företrädarna är Dr Kristin Neff och Professor Paul Gilbert.

I det andra rummet bor självkänslan och i detta rum lär vi oss vad som skiljer självkänsla och självmedkänsla åt. Den hyllade självkänslan får här på tafsen ordentligt. Enligt den senaste forskningen har vårt fokus på att öka vår självkänsla för att komma åt vår självkritik inte haft någon större effekt. Snarare har vi i vår självmedvetenhet blivit mer självkritiska och ställer numera orimliga krav på oss att alltid ha en god självkänsla.

Vistelsen i det tredje rummet där självmedkänslan hör hemma är hoppingivande. Här får vi en djupare förståelse för självmedkänslans roll för vår upplevelse av trygghet och välbefinnande. Vi får lära oss att det handlar om att ta hand om oss själva i motgång och då vara vår egen bästa vän och, istället för ett hurtfriskt pep-talk, lägga en varm filt av förståelse runt vårt sargade ego. Det handlar nämligen mindre om vad vi säger till oss själva och mer om hur vi säger det. Som en sista gåva att ta med oss på färden till en bättre självmedkänsla får vi användbara verktyg och övningar.

den saknade pusselbiten

Jag vill rikta ett varmt tack till författaren Agneta Lagercrantz som har skrivit en omfattande, och samtidigt djupgående bok, om detta angelägna ämne. För mig har självmedkänslan varit den pusselbit jag själv saknat i mitt arbete med min perfektionism och som jag fann tack vare Dr Kristin Neffs och Professor Paul Gilberts böcker och forskning. Nu har vi äntligen fått en excellent bok på svenska. Tack.

om författaren

Agneta-LagercrantzAgneta Lagercrantz var i 35 år reporter och redaktör på Svenska Dagbladet, inriktad på ledarskapsfrågor, livsåskådning och psykologi (Näringsliv och Idag-sidan). Hon har tidigare givit ut fem böcker. Bland andra Hjärtans hjärna: Utnyttja din känslomässiga intelligens (1999) och Sa du gula höns? Samtal om livet från A till Ö (2009) tillsammans med Lill Lindfors.

Läs mer om Agneta Lagercrantz på www.agnetalagercrantz.se

Läs artiklarna vad är självmedkänsla och konsten att stå ut med sig själv i motgång på svd.se

Du kan köpa boken Självmedkänsla: hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra adlibris.combokus.com och en bokhandel nära dig.

andra böcker om självmedkänsla

Self-Compassion; Kristin Neff
Mindful Compassion; Paul Gilbert
The Gifts of Imperfection; Brené Brown

Opt In Image
Gillar du det jag skriver?
Då kommer du att älska min nya blogg!

Från och med november 2015 bloggar jag på Bli mera du - en sajt för dig med mycket driv och gott hjärta.

Läs mina senaste bloggartiklar genom att klicka på knappen.

 

One Response to bokrekommendation: självmedkänsla av agneta lagercrantz

  1. […] du veta mer om självmedkänsla? Läs denna bloggartikel där jag recenserar boken Självmedkänsla av Agneta […]

Klarblå Coaching, Storvägen 24, 236 42 Höllviken

mobil 0708 428498, e-post marie(at)klarblacoaching.se

© Copyright Klarblå Coaching 2016